Terug naar het overzicht

Wij zijn trots op de duurzame stappen die wij hebben gezet

Duurzaamheid is een belangrijk thema, voor iedereen, maar ook voor ons. Waar we kunnen, proberen we dan ook om ons steentje bij te dragen. Waarom wij dat zo belangrijk vinden? Als transporteur zijn we ons ervan bewust dat we een flinke invloed hebben op het milieu en vinden dat wij als bedrijf moeten investeren om onze footprint terug te dringen. En dat doen we dan ook.

Als beroepsvervoerder houden wij alle ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid nauwlettend in de gaten. We kijken naar welke (nieuwe) mogelijkheden er zijn en wat wij daarmee kunnen doen. Zo kijken we onder meer naar het gebruik van alternatieve brandstoffen, alternatieve manieren van transport, investeren we daarnaast in nieuw en duurzaam materieel en onderzoeken we de andere verduurzamingmogelijkheden.

 

De toekomst

Een voorbeeld hiervan zijn de ontwikkelingen op het gebied van alternatieve brandstoffen, zoals elektriciteit en waterstof. We hebben inmiddels al een nieuwe generatie koelmotoren die hybride werken en daarnaast zijn we ook benieuwd naar de ontwikkelingen op het gebied van waterstof. De actieradius van elektrische vrachtwagens is nu simpelweg ontoereikend en dus nog geen alternatief, maar we geloven dat waterstof binnen enkele jaren wel een goed alternatief zou kunnen zijn voor fossiele brandstof. Wij denken dan ook dat het gebruik van waterstof een pad voor de toekomst is.

 

LNG-trucks

Daarom investeren wij ook in duurzaam materiaal, zoals LNG-auto’s. LNG staat voor Liquefied Natural Gas. Met een volle tank kunnen wij tot 900 kilometer rijden, dus dat maakt de brandstof heel geschikt voor zwaar transport over lange afstanden. Inmiddels hebben wij al 12 van deze auto’s internationaal rondrijden. Afstappen van fossiele brandstoffen is één ding, maar dat is nog niet zo eenvoudig en in veel gevallen is dit vooralsnog toekomstmuziek. LNG is dan een mooi alternatief, maar we kunnen nu ook al veel doen op het gebied van duurzaamheid. Wat te denken van het inzetten van LZV-trucks? Of wel een langere en zwaardere vrachtcombinatie, zoals de afkorting volledig luidt. Wij gebruiken ze inmiddels al een aantal jaren. In plaats van de standaard 13,20 laadmeter kunnen wij nu ruim 21 laadmeter laden.

 

Behalve een efficiencyslag leveren deze vrachtwagens ook een steentje bij aan het verduurzamen van ons werk. We hebben immers minder auto’s nodig om dezelfde hoeveelheid laadmeter te vervoeren. Vanuit praktisch oogpunt zijn er nog wel wat hobbels te overwinnen, want we kunnen nog niet al onze bestemmingen bereiken door beperkingen in regelgeving. Zo mogen we al wel in Tsjechië rijden, maar in Polen bijvoorbeeld weer niet, maar ook hiervoor geldt dat er ondanks de uitdagingen wel vooruitgang in zit.

 

Intermodaal Transport

Wij kijken ook naar alternatieve manieren van vervoer. We zijn natuurlijk een wegvervoerder, maar ook wij kijken om ons heen naar mogelijke en bruikbare alternatieven. De wens om te verduurzamen in combinatie met de alsmaar stijgende kosten en de grote vraag naar chauffeurs, maakt dat wij om ons heen kijken naar alternatieven. Vervoer per spoor zou daarbij in de toekomst uitkomst kunnen bieden. En dus zijn wij momenteel de mogelijkheden aan het onderzoeken voor intermodaal vervoer. Waarbij we dus meerdere manieren van vervoer combineren om de goederen op de plaats van bestemming te krijgen. In ons geval, zal dan naast het transport over de weg, een deel van de route afgelegd worden per trein. De eerste bloemen en planten zijn inmiddels al per trein naar Polen

vervoerd (pilot), dus het begin is er, maar er moet nog wel wat gebeuren voordat dit echt een serieus alternatief kan zijn. Vervoer van versproducten over het spoor is niet gemakkelijk en het duurt nu nog te lang om de producten op de plaats van bestemming te krijgen. De gehele keten zal hierin moeten meebewegen en veranderen. Met name het risicovraagstuk, de verantwoording bij vertragingen en een vraag als wie uiteindelijk de ketenregisseur is blijven onderbelicht. Desalniettemin blijven we betrokken en volgen de ontwikkelingen op de voet, want uiteindelijk is het een duurzamere manier van transport die ons in de toekomst mogelijk een extra optie biedt.

 

Koelmotoren

Als transporteur van koeltransporten investeren wij ook in nieuwe koelmachines. Koelmachines verbruiken voornamelijk diesel om de ladingen op temperatuur te kunnen houden. Maar inmiddels wordt ook op dat gebied gezocht naar duurzamere oplossingen en nu hebben we zelfs al een deel van onze nieuwste trailers voorzien van koelmotoren die gebruik maken van hybride technologie.

 

Gebouwen

Vervoer is natuurlijk één ding, en zoals je hebt kunnen lezen zetten wij vol in op het verduurzamen van onze vloot en zijn wij constant opzoek naar duurzame alternatieven. Maar daarnaast hebben wij ook verschillende locaties van waaruit wij werken; onze kantoren en magazijnen. In Nederland natuurlijk, maar ook in Polen, Tsjechië, Hongarije en Roemenië. Ook bij al onze bedrijfslocaties proberen we zoveel mogelijk ons steentje bij te dragen. In Scherpenzeel heeft dat inmiddels geresulteerd in een dak vol zonnepanelen en ook hebben we alle verlichting op en rondom het pand vervangen voor duurzamere LED-lampen. Het is slechts een kwestie van tijd voordat we ook op onze andere locaties, waar mogelijk, zonnepanelen installeren.

 

Papierloos

Eén van onze ambities is om op de korte termijn papierloos te worden. De eerste stap daartoe is de digitale CMR, de E-CMR, als vervanger voor de papieren vrachtbrief. Dat is echt iets waar we de lead in willen gaan nemen. We zijn momenteel druk bezig met de voorbereidingen om het zo in te richten dat als klanten het niet zelf doen, dat we het voor hen gaan regelen. Want er is geen reden meer om het niet te doen. De eerste horde daarin is de E-CMR een officieel transportdocument maken en dat is inmiddels gebeurd en dus zijn er wat ons betreft geen praktische bezwaren meer

 

Waar liggen de uitdagingen nog?

Hoewel we al heel veel doen en gedaan hebben, valt er de komende jaren ook nog wel veel te winnen. We weten wat we willen, namelijk CO2-neutraal worden op de lange termijn. Dat is een grote uitdaging, maar om daar te komen moeten we allereerst weten wat we doen. We zijn momenteel bezig om onze eigen carbon footprint inzichtelijk te maken. We kijken naar onze eigen afvalstromen en het scheiden en recyclen van afval. Maar soms zitten de duurzame oplossingen ook in hele simpele alledaagse dingen. Denk bijvoorbeeld aan de plastic bekertjes op kantoor, die onze collega’s gebruikten om koffie uit te drinken. Op kantoor gebruiken we nu mokken in plaats van de wegwerp bekers.

Als je kijkt naar waar we nu staan en je vergelijkt dat met een paar jaar geleden dan zijn we tevreden met waar we staan. Verduurzamen kost uiteindelijk ook veel tijd en geld. Maar we zijn er trots op dat we al flink wat stappen hebben gemaakt en we kijken met veel vertrouwen naar de toekomst. Of CO2-neutraal worden ook echt een realistisch doel is dat kunnen we nu nog niet zeggen. Want daarbij zijn we afhankelijk van de ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld alternatieve

brandstoffen, maar CO-2 neutraal worden is wel het uitgangspunt in ons duurzaamheidsplan. Daar gaan we voor!

 

Alternatieve brandstoffen

Grootste obstakel zijn alternatieve brandstoffen en alternatieve vervoersmiddelen die nu nog niet toereikend zijn om je footprint te verminderen. Gebouwen kun je energie neutraal maken of krijgen. Dat is haalbaar en dat realiseer je door te investeren in je panden. Alleen voor het transport gerelateerde deel ben je afhankelijk van de ontwikkelingen, softwareoplossingen en ontwikkelingen op het gebied van alternatieve brandstoffen.